Proteinele și lipidele
Cu o reputație bună, proteinele sunt asociate de obicei cu forța fizică și o musculatură bine dezvoltată. Indiferent dacă mergi sau nu la sală, e important să consumi o cantitate suficientă proteine. Dar ce înseamnă „suficiente” proteine, dacă ne gândim la alimentația zilnică?
Vei afla din această lecție de câte proteine ai nevoie și care sunt cele mai bune surse alimentare, alături de informații despre aminoacizi, „cărămizile” proteinelor. Cu aceste cunoștințe, vei putea “completa” proteinele incomplete, astfel încât să profiți din plin de varietatea și de valoarea nutrițională a alimentelor, fie ele de origine animală sau vegetală.
Unt sau ulei de măsline? Lapte cu multă grăsime sau lapte degresat? Vom discuta și despre lipide (grăsimi), care închid triunghiul macronutrienților, alături de carbohidrați și proteine. Vei descoperi ce fel de grăsimi să alegi și cât să te întinzi la slănină sau la smântână, ca să savurezi bucatele preferate fără să-ți pui în pericol sănătatea.
Despre ce vorbim în acest clip:
- Ce sunt proteinele și lipidele (grăsimile) și ce rol joacă în organism
- Despre aminoacizi
- Surse alimentare de proteine și lipide
- Câte proteine și câte grăsimi trebuie să consumi zilnic
- Ce tip de grăsimi e bine să alegi