Ce cuprinde cursul?
Cursul este structurat în 10 lecții sub formă de module video, cu durata totală de 2 ore si 45 minute:
Cerealele au fost primele plante “domesticite” de către oameni în urma cu mai mult de 10000 de ani, iar trecerea de la stilul de viaţă nomad, de vănator culegator, la cel sedentar, bazat pe agricultură, a influenţat decisiv transformarea speciei umane în ceea ce suntem astăzi.
Cerealele au fost şi rămân o parte importantă a alimentaţiei oamenilor pe întreg mapamondul.
Din punct de vedere nutriţional, cerealele integrale au un indice glicemic scăzut şi conţin vitamine şi minerale, fibre, proteine, antioxidanţi, grasimi sănătoase şi enzime vegetale.
Pâinea este o excelentă sursă de carbohidraţi, are un conţinut scăzut de grăsimi doar 1-2% şi este bogată în proteine vegetale, în jur de 14%, adica de 4 ori mai mult faţă de orez sau paste.
Despre ce vorbim în acest clip:
- Analizăm importanţa cerealelor în alimentaţia omului modern
- Discutăm despre cerealele de mic dejun, în mod special cele procesate
- Învăţăm să alegem o pâine hrănitoare şi de bună calitate
Sunt lactatele inflamatorii și cancerigene, cum se zvonește?
În această lecție punem sub lupă câteva dintre alimentele de origine animală, bogate în proteine și grăsimi. Vedem ce spune știința despre lapte și derivatele sale, dacă untul este sănătos pentru organism, ce beneficii are iaurtul și cum să-l servești ca să fie gustos.
În plus, vei afla câte ouă poți să mănânci săptămânal și dacă zicala „Cea mai bună legumă e porcul” este adevărată sau nu. Nu lipsesc informațiile despre pește și icre, alimente care în general se bucură de simpatie în rândul gurmanzilor.
Despre ce vorbim în acest clip:
- Analizăm câteva alimente de origine animală: lapte, iaurt, unt, carne, ouă, pește și icre
- Vedem ce nutrienți conține fiecare, beneficiile pentru organism și cum să le consumi ca să te bucuri de ele
Legumele și fructele au o reputație bună pentru sănătate, însă multe persoane le consideră fără gust și le evită.
Dacă meniul tău zilnic este sărac în fructe, legume și ciuperci, te încurajăm să te împrietenești cu ele, deoarece sunt o sursă bogată de micronutrienți, fibre și apă. Testează diferite moduri de preparare și servire, ca să te bucuri de proprietățile lor excelente.
Din această lecție vei afla câteva curiozități nutriționale despre legume cunoscute, cum să mănânci fructele ca să nu te îngrași, dar și o listă cu fructe exotice pe care să le încerci. Nu în ultimul rând, vei vedea de ce e bine să ai mai des ciuperci în farfurie.
Despre ce vorbim în acest clip:
- Ce legume nu ar trebui să lipsească din alimentație și cum să le consumi pentru maxim de beneficii și gust
- Câte fructe e bine să mănânci zilnic și când
- Fructe exotice pe care să le incluzi în regimul tău alimentar
- De ce să pui ciupercile pe lista ta de cumpărături
Se spune că esențele tari se țin în sticle mici. Deși nucile, semințele și condimentele sunt de obicei mărunte și aproape trecute cu vederea, ele sunt pline de nutrienți valoroși, dar și delicioase.
Nucile și semințele sunt excelente ca gustări și, pentru textura lor crocantă, în deserturi, salate, supe și alte preparate. Condimentele dau o aromă specială mâncărurilor și te pot ajuta astfel să reduci consumul de sare.
Foarte versatilă și cu numeroase beneficii pentru sănătate, hrișca se poate integra ușor în meniuri variate. Te încurajăm să o introduci în alimentația ta!
Despre ce vorbim în acest clip:
- Fructele oleaginoase – ce nutrienți conțin și cum te ajută
- De ce să incluzi în dietă semințe de chia, semințe de in, semințe de floarea soarelui
- Ce este hrișca și cum să o consumi
- Beneficii mai puțin cunoscute ale condimentelor
Două plăceri culinare ale multora dintre noi, ciocolata și cafeaua au un efect tonic și ne fac ziua mai bună.
Din acest clip vei afla de ce nu ar trebui să elimini ciocolata din alimentație, cum să te bucuri de ea fără să te îngrași și câteva curiozități despre acest desert atât de iubit.
Dacă ești amator de cafea, vei descoperi câte cești poți savura zilnic fără probleme și când e cazul să spui Stop!
Despre ce vorbim în acest clip:
- Ce conține ciocolata
- Ce fel de ciocolată e recomandat să alegi
- Mituri și adevăruri despre cofeină
- Efectele consumului de cafea
- Alte băuturi care conțin cofeină
„Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății.” Auzim des această atenționare, însă ce înseamnă „excesiv” și de la ce nivel alcoolul începe să fie periculos? Din această lecție vei afla cum poți să te bucuri de un pahar de băutură fără să-ți pui în primejdie sănătatea și la ce riscuri se expun cei care exagerează cu vinul, berea sau tăria. Vom vorbi despre nutrienții din bere, dar și despre legătura dintre bere și covrigeii sărați. Hai noroc!
Dacă după masă sau după un pahar de vin mesteci gumă ca să-ți cureți dinții și să-ți împrospătezi respirația, iată ce trebuie să știi despre acest obicei!
Despre ce vorbim în acest clip:
- Riscuri ale excesului de alcool
- Caloriile din alcool
- Cât alcool poți consuma în siguranță
- Ce beneficii are berea
- E sănătoasă guma de mestecat?
„Ce să gătesc azi ușor și bun?” În acest clip îți oferim o listă practică de alimente care nu ar trebui să lipsească din meniul tău, mai ales dacă vrei să slăbești și să te bucuri de vitalitate. Bonus, îți dăm câteva idei ca să le prepari astfel încât să aibă un gust delicios.
Despre ce vorbim în acest clip:
- Alimente foarte nutritive, pe care e bine să le incluzi în dieta ta cât mai des.
O strategie ca să slăbești și să te menții este să faci alegeri mai bune când decizi ce pui în farfurie. Și nu, nu e nevoie să renunți la plăcerea gustului.
În acest ghid rapid de economisit calorii vei învăța câteva trucuri la îndemână ca să tai din numărul zilnic de calorii, dar fără să faci compromisuri majore la gust. Altfel spus, cum să savurezi în continuare preparatele preferate într-o versiune mai puțin calorică.
Vei descoperi sugestii practice despre cum să gătești mai sănătos și dietetic, de exemplu cum să pregătești pastele sau ce alternative ai la smântână, chipsuri și unt.
Atenție, nu spunem că trebuie să excluzi total alimentele pe care le propunem la înlocuire, ci te încurajăm să le alegi mai des pe cele slabe caloric, în special dacă vrei să scazi în greutate.
Despre ce vorbim în acest clip:
- Alegeri avantajoase: cu ce să înlocuiești alimentele calorice dacă vrei să slăbești
- Trucuri ca să gătești mâncăruri mai sănătoase, dar și gustoase
Supermarketurile sunt pline de produse ambalate apetisant și cu promisiunea unui gust extraordinar de bun. În unele dintre acestea se găsesc însă compuși care ar putea crește riscul de cancer, substanțe toxice sau stimulente cu care e bine să nu exagerezi.
Din acest clip vei afla ce alimente îți recomandăm să tai de pe lista de cumpărături sau cel puțin să reduci consumul, astfel încât să nu-ți suprasoliciți ficatul și rinichii.
Despre ce vorbim în acest clip:
- Alimente pe care ar trebui să le eviți și motivele pentru care îți recomandăm să le consumi rar sau deloc