Știai că inflamația din organism îți poate pune sănătatea în pericol? Inflamația se produce când în corp apare o infecție și, inflamându-se, organismul se apără împotriva acestor „invadatori”. 

Este cam ca atunci când ne supără ceva și reacția noastră arată clar și fără echivoc acest lucru. Poate ai auzit expresia: „Dar de la ce te-ai inflamat așa, dragă?” 

Ei bine, această „inflamație” poate avea mai multe cauze, dar astăzi vom vorbi despre inflamația din organism și cum o putem combate. 

Este foarte important să încercăm să reducem orice inflamație apărută în corp deoarece, netratată, inflamația poate duce la afecțiuni și boli grave: diabet, obezitate, boli autoimune, boli cardiovasculare, intestinale, renale și chiar oncologice. Da, din păcate, inflamația poate duce și la cancer, din păcate! Așadar, nu este ceva minor. 

Semne că ai o inflamație în organism

Trebuie să ai mereu grijă și să observi orice schimbare în organism pentru a ști când este cazul să faci niște analize și investigații suplimentare. Deși se poate manifesta în diferite moduri, iată câteva semne clare că ai putea avea o inflamație în organism și ar trebui să mergi la medic: 

  • Febră, 
  • Durere ce apare doar în anumite situații și în același loc, 
  • O zonă „iritată”, roșie, cauzată de creșterea nivelului de sânge din vasele capilare, 
  • Edem (umflarea țesutului) etc. 

Așa cum am menționat, acestea sunt doar câteva simptome de inflamație pe care este bine să le ai în vedere. Mai pot fi și altele și de aceea este bine să consulți medicul imediat ce te confrunți cu una dintre acestea. 

Cum putem reduce inflamația din organism

Dacă simptomele nu sunt prea severe, poți reduce și chiar scăpa de inflamația din corp printr-un stil de viață sănătos. De pildă, încearcă să eviți o perioadă dulciurile, carnea grasă, untul, brânzeturile grase, laptele gras, prăjelile și, în general, toate alimentele ultraprocesate. 

Vestea bună este că poți combate această inflamație și cu ajutorul unor alimente și condimente sănătoase. 

De pildă, printre alimentele care te ajută să lupți cu inflamația se numără peștele. Așadar, consumă cât mai mult pește ce conține acizi grași Omega 3 și vei observa o îmbunătățire a sănătății. Ce fel de pește? Ei bine, consumă sardine, hering, somon, macrou. 

Dintre toate aceste specii de pești, somonul este unul dintre tipurile de pește cu cel mai crescut conținut de acizi grasi Omega 3. 

Despre Omega 3 se știe că sunt substanțe nutritive esențiale în combaterea inflamațiilor din organism. 

Și foarte important… Cel mai bun somon este cel sălbatic, nu cel de crescătorie. De pildă, somonul de Alaska are cele mai puternice efecte antiinflamatoare și contine cele mai multe substanțe cu efect calmant în organism.

Crucifere

Dar dacă nu îți place peștele sau pur și simplu nu găsești pește sălbatic, poți lupta împotriva inflamației și consumând legume cu frunze verzi: varză, salată, broccoli, spanac, varza Kale, conopidă etc. 

Este bine să introduci aceste legume în dietă datorită efectelor antiinflamatoare, antioxidante și detoxifiante pentru organism. 

Consumul acestor legume, mai ales a cruciferelor – varză, conopidă, broccoli, varză Kale, varză de Bruxelles – întăresc sistemul imunitar, redau starea generală bună și combat îmbătrânirea prematură. 

Dovleac

Dovleacul are un conținut crescut de carotenoizi, ca și cartofii dulci sau morcovii. Carotenoizii sunt antioxidanți care absorb radicalii liberi ce atacă organismul și îl protejează de boli, întărindu-i imunitatea.

Betacarotenul din dovleac luptă eficient împotriva bolilor inflamatorii ale pielii și  ale plămânilor.

Mai mult decât atât, dovleacul ajută și la îmbunătățirea vederii, acesta conținând mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, nutrient essential pentru sănătatea ochilor. 

Consumul de dovleac ne mai ajută și la reducerea nivelului de colesterol rău, așadar ne protejează sistemul cardiovascular. 

Dovleacul este bun și pentru cei care își doresc să piardă în greutate deoarece este o sursă bogată de fibre, ceea ce înseamnă că dă o stare de sațietate ce durează mai mult timp după ce îl consumăm. 

Și pentru că are un conținut mare de vitamina C, dovleacul ne ajută și sistemul imunitar. 

Turmeric

Turmericul sau curcuma este un condiment cu multiple proprietăți terapeutice pentru organism. Este o plantă din familia ghimbirului și conține curcumină, substanță considerată cel mai puternic antiinflamator din câte există.

Turmericul este ușor de introdus în alimentație în diferite preparate, cu legume, carne, pește. Este bun la gust și ajută chiar și la combaterea durerilor fizice din organism. 

De-a lungul timpului, turmericul a fost utilizat în Ayurveda și în medicina chineză, pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii, tractului respirator, articulațiilor, sistemului digestiv etc. 

În prezent, curcuma este promovată inclusiv ca supliment alimentar și recomandată în tratamentul multor afecțiuni cum ar fi: artrita, boli digestive, infecții respiratorii, alergii, afecțiuni hepatice, stări de anxietate, depresie etc. 

Ei bine, iată câte alternative avem pentru combaterea inflamației din organism, dacă nu este vorba despre ceva serios ce necesită tratament medicamentos.