Răcești des? Iată ce te ajută să-ți întărești imunitatea

Este sezonul virozelor respiratorii, al gripelor și al răcelilor, ca să nu mai spun că nici de covid n-am scăpat încă… Vedem peste tot, pe stradă, prin magazine, prin mijloace de transport în comun, la birou, la școală etc., adulți și copii răciți, tușind, strănutând. Și nu prea mai purtăm nici măști de protecție… Iar mulți, din păcate, n-au învățat încă să pună mâna corect la gură și la nas atunci când strănută sau tușesc. 

Sunt și unii care o fac cu poftă fără să se sinchisească măcar să ducă mâna să se acopere în timp ce împrăștie în atmosferă… În fine, ați înțeles voi. Nu cred că este cazul să dezvolt. 

Ideal ar fi ca atunci când avem gripă să stăm în casă și să ne tratăm corect. Și corect nu înseamnă ca în bancul acela cu leacurile bahice: un păhărel de țuică la răceală, unul de coniac când crește tensiunea arterială, unul roșu când scade tensiunea arterială și așa mai departe. În niciun caz astfel de „tratamente” nu sunt recomandate. 

De altfel, este bine ca atunci când suntem răciți, să bem multe lichide, dar să evităm alcoolul și chiar cafeaua. Lichidele reomandate sunt: apa multă – simplă sau cu lămâie, ceaiuri călduțe neîndulcite, supe. De ce este bine să consumăm astfel de lichide? Ei bine, organismul nostru elimină mai multe fluide atunci când suntem răciți, așadar trebuie să le înlocuim consumând astfel de lichide și să stăm cât mai departe de alcool și de tot ce înseamnă băuturi ce conțin cofeină – cafea, ness, ceai verde, ceai negru, energizante. 

De asemenea, pentru ca sistemul imunitar să poată lupta mai ales când este vorba de eliminarea unor viruși agresivi, organismul nostru are nevoie de odihnă, de orele corecte de somn (7 – 9 ore de somn la adulți și 14 ore la copii, în funcție de vârstă). De aceea, chiar unele medicamente contra răcelii și gripei dau o stare de somnolență. Tocmai pentru că, în astfel de momente, trebuie să fim cât mai relaxați, să dormim mai mult și să lăsăm corpul să lupte cu virusul. 

Și, firește, este bine să nu ieșim din casă și să nu facem eforturi mari. Totuși, un pic de mișcare prin casă, câteva exerciții de stretching măcar nu strică. Iar de aceste recomandări ar fi bine să ținem cont ori de câte ori suntem bolnavi. 

Dar ce facem atunci când răcim parcă des? Cum ne putem întări sistemul imunitar pentru a nu mai fi atât de vulnerabili în fața gripelor, virozelor, răcelilor etc.? Ca să nu mai vorbim de oameni care deja fac atac de panică atunci când cineva strănută sau tușește în apropierea lor… Deja s-au panicat și se văd bolnavi. Dar aici vorbim deja de ipohondrie… ☺

Așadar, revenind la aliații ideal împotriva acestor răceli, iată care sunt cei mai importanți. 

Citricele și vitamina C

Datorită aportului mare de vitamina C pe care îl aduc organismului, citricele ajută foarte mult organismul și sunt recomandate a fi consumate și când nu suntem răciți, adică tot timpul. Putem avea o gustare între prânz și cină, de pildă, alcătuită dintr-o mică salată de citrice: portocală, mandarină, gref etc. Putem pune și câteva feliuțe de kiwi, deoarece este la fel de bun pentru creșterea imunității; bogat în vitamina C, un fruct mediu oferă cam 80% din doza zilnică necesară.

De asemenea, vitamina C se mai regăsește în fructe de pădure, tomate, broccoli, pătrunjel, ananas, varză murată (ce conține și probiotice) etc. 

Morcovii și betacarotenul 

Foarte important pentru sănătate și pentru creșterea imunității este și betacarotenul pe care îl putem găsi în dovleac, cartofi dulci, spanac, morcovi, mango, broccoli, tomate etc. 

Vitamine și antioxidanți din sfeclă roșie

Poate fi consumată sub diverse forme, dar recomandarea este a fi consumată în stare crudă. La un loc cu mixul de substanțe nutritive și bioflavonoide, sfecla roșie este un aliat foarte puternic împotriva răcelii și chiar a gripei. Rădăcina este partea cea mai consumată a sfeclei roșii iar dintr-un kilogram de sfeclă poți face suc pe care să-l bei pe parcursul unei zile. Reține că este bine să-l bei cât mai proaspăt, să nu faci cantități mari pentru mai multe zile deoarece oxidează. De asemenea, este bine ca și sucul de sfeclă, ca orice alt suc sau lichid, să fie consumat la temperatura camerei. Mai ales când ești răcit, nu este tocmai de preferat să-l bei rece din frigider. Iar sucul de sfeclă este bine să-l bei și când ești răcit, dar și în perioada de convalescență sau chiar când ești bine. Chiar nu trebuie să fii bolnav ca să bei suc de sfeclă roșie. ☺ 

Vrei mai mulți anticorpi? 

Ei bine, chiar dacă ne ferim din cauza mirosului puternic și a respirației de după consum, usturoiul este un alt aliat de bază împotriva răcelilor. Usturoiul este cunoscut încă din Antichitate, fiind chiar folosit ca tratament naturist împotriva multor boli. S-ar părea că usturoiul a demonstrat efecte benefice asupra sistemului imunitar. În lupta contra virusurilor din corp, substanțele active din usturoi vor face un front comun. De asemenea, prin consumul a 3-4 căței de usturoi, ne vom desfunda nasul și sinusurile. Așadar, iată cât de bun este banalul usturoi! 

Ghimbirul

Antiviral puternic, ghimbirul este unul dintre cele mai bune soluții antirăceală. Această rădăcină cu formă ciudată are proprietăți antiinflamatorii și virale incredibile. De aceea, consumul de ghimbir întărește sistemul imunitar iar în caz de răceală și gripă este foarte indicat consumul de ghimbir în ceai călduț cu miere și lămâie. De asemenea, poate fi adăugat și în supe de pui. 

Mierea, un antibiotic natural

Ei bine, când vine vorba de miere, acest produs absolut miraculos are multiple calități. Mierea conține vitamine, minerale, proteine, carbohidrați, enzime – într-un cuvânt, nutrienți – imposibil de ignorat atunci când vrem să fim sănătoși, cu o imunitate puternică. 

Mierea poate fi consumată ca atare, dimineața pe stomacul gol, ori adăugată în ceaiuri călduțe, limonadă. Pentru că are multe calorii, este bine totuși nici să nu facem abuz. O linguriță pe zi este suficientă, în caz de răceală satisfăcând nevoia organismului de substanțe nutritive și susținând sistemul imunitar. 

Firește că acestea sunt doar câteva dintre exemple, mai sunt și alte alimente ce ne ajută să ținem virușii departe sau să scăpăm mai repede de ei. Dar pentru alte sfaturi, ne vedem în clipurile viitoare. Sănătate maximă! ☺