Știai că frumusețea și sănătatea au multe în comun? Ei bine, explicația este una foarte simplă: adevărata frumusețe vine din interiorul nostru. 

De pildă, frumusețea este dată de zâmbet, de piele strălucitoare, de păr bogat și sănătos etc. 

Chiar dacă sunt la modă tot felul de extensii, peruci, unghii acrilice etc., este preferată frumusețea naturală. De altfel, o cădere serioasă a părului, fragilitatea unghiilor sau anumite probleme ale pielii pot însemna anumite afecțiuni sau lipsă de vitamine, minerale, proteine. 

De asemenea, astfel de probleme mai pot fi cauzate și de stres, lipsa somnului, deshidratare, fumat… 

Și că tot am pomenit acest viciu…, mi-am amintit o glumă care ar trebui să-ți dea de gândit dacă fumezi. 

Pacientul îl întreabă pe doctor: 

Domnule doctor, fumatul afectează gândirea? 

Nu prea, deoarece cel ce gândește câtuși de puțin, nu fumează niciodată… 

Așadar, dacă și tu îți dorești un păr bogat, unghii tari și o piele strălucitoare și catifelată, trebuie să știi că n-ar trebui să subestimezi dieta alimentară sănătoasă și bogată în toți nutrienții de care organismul tău are atâta nevoie. 

Cu toții știm că alimentele conțin adevărați nutrienți pentru sănătate, nutrienți de care oamenii au avut nevoie de mii de ani, atât pentru interior, cât și pentru exterior. 

Frumusețea chiar vine din interior ☺ 

Chiar dacă în zilele noastre ne putem spăla părul cu tot felul de produse dermatocosmetice complexe sau ne putem hidrata pielea cu miere, avocado, ulei de măsline, de cocos sau de jojoba – doar ca să dau câteva exemple, adevăratele atribute ale frumuseții vin din interiorul nostru. 

Este drept că și acestea ajută, dar le putem folosi degeaba dacă organismului îi lipsesc nutrienți esențiali. Poți să te speli cu ulei extravirgin presat la rece dimineața, la prânz și seara, dacă dieta nu conține tot ce are organismul nevoie, nici cel mai bun ulei de măsline nu te va ajuta. Și nici loțiuni miraculoase de creștere a părului nu prea există… 

Firește, nu există nici alimente magice care să ne facă să arătăm mereu tineri, dar o dietă completă (pe lângă atitudine și stil de viață) reprezintă cheia look-ului tău peste ani și ani. 

Așadar, îți dorești să ai păr bogat, piele strălucitoare și unghii perfecte? Ei bine, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îți atingi obiectivele. 

Proteine

În primul rând, trebuie să ții cont de proteine. Părul, pielea, unghiile sunt în mare parte proteine: keratină, colagen, elastină. Cum te ajută toate acestea? Unul dintre efectele principale este lipsa de riduri. Colagenul, keratina și elastina sunt adevărați inamici ai ridurilor și nu numai. 

Cu toate că sunt importante, atenție însă! Nu trebuie să facem nici abuz. Ține minte că orice exces dăunează. Iar dacă nu faci sport de performanță, să ai nevoie de proteine în cantități mai mari, atunci rezumă-te la un consum moderat.

De exemplu, este suficient să ai o masă alcătuită din proteine din carne slabă de pui, curcan, vită, pește, legume sau ouă și două mese sau gustări alcătuite din lactate sau brânzeturi slabe, fără multe grăsimi. 

Grăsimi esențiale

Este adevărat că organismul are nevoie și de grăsimi. Dar în niciun caz de grăsimi din patiserie, prăjituri și așa mai departe. Ci are nevoie de grăsimi esențiale – omega 3 și omega 6. Ai o piele uscată și simți mereu o mâncărime la nivelul scalpului, uscat și el? 

Dacă te confrunți cu așa ceva, este posibil să ai carențe de astfel de grăsimi esențiale. De ce se numesc esențiale? Pentru că organismul nu este în stare să le producă și de aceea trebuie să le consumăm.

Fier

Atât părul, cât și pielea și unghiile mai pot suferi și din cauza lipsei de fier. Pielea poate deveni palidă, simți nevoia să te scarpini într-una (și nu, sigur nu ai râie!) sau îți pot apărea crăpături la colțul gurii. 

O sursă importantă de fier este carnea roșie. Dacă nu îți place carnea roșie sau ai alte motive pentru care nu o consumi, îți poți lua fierul necesar din alimente ca: legume și cereale integrale. Dar cum se absoarbe mai greu, adaugă și vitamina C (fructe cu un conținut mare de vitamina C, pătrunjel verde etc.). 

Vitamina C

De altfel, vitamina C este esențială pentru producerea colagenului, „cimentul structural” al corpului. Practic, colagenul este cel care menține forma și suportul țesuturilor de sub piele. Iar pe măsură ce îmbătrânim, pierdem colagen. Așadar, consumă cu încredere kiwi, portocale, lămâi, grefe, mandarine și orice alte fructe și legume ce conțin vitamina C. Acestea sunt și surse importante de antioxidanți. 

Vitamina A

La fel de importantă ca vitamina C este și vitamina A, pe care o poți lua din fructe și legume ca: dovleac, mango, morcovi, pepene verde etc. 

De asemenea, consumă oleaginoase crude (raw), adică neprăjite: semințe de floarea-soarelui, de dovleac, nuci, alune, caju – firește, în cantități moderate. O mică gustare de 30 de grame este suficient. 

Și pe lângă toate aceste alimente, nu uita să te hidratezi. Și apa este foarte importantă, alături de toți nutrienții despre care am vorbit. 

Bea apă și ceai neîndulcit, odihnește-te (că nu degeaba îi mai spunem și somn de frumusețe…) și nu te mai stresa. Ia-le pe toate cum vin cu o doză mare de umor! Ai umor, ai și spor! ☺