Știai că anumite alimente te ajută să-ți păstrezi sănătatea ochilor și să vezi mai bine? Și cine nu-și dorește să aibă o privire de…vultur? ☺

Iată care sunt cele mai recomandate alimente pentru o vedere mai bună: 

Ardei gras

Cine s-ar fi gândit că banalul ardei gras este foarte bun pentru vasele de sânge din zona ochilor? Mai mult decât atât, studii științifice citate de WebMD.com arată că ardeiul gras poate reduce chiar riscul de apariție a cataractei. Interesant, așa-i? 

Ardeiul gras are un conținut ridicat de vitamina C și un indice caloric relativ scăzut. Pentru a profita din plin de vitamina C din ardeiul gras, este bine să-l consumi în stare crudă. Temperatura ridicată va distruge vitamina C, așa că folosește-l din abudență în salate. Dar stai! Asta nu e tot. Ardeii foarte colorați conțin și vitaminele A și E, la fel de bune pentru sănătatea ochilor. 

Așadar, consumă ardei gras cât de des poți. E drept că sunt cam scumpi acum, dar peste puțin timp va veni sezonul lor și cu siguranță se vor mai ieftini! ☺

Semințe de floarea-soarelui și nuci 

Aproximativ 30 de grame de semințe sau migdale conțin jumătate din necesarul zilnic de vitamina E recomandată adulților de USDA. Potrivit unui studiu recent,  vitamina E și ceilalți nutrienți din semințele de floarea-soarelui și nuci sau migdale pot încetini degenerescența maculară. Poate că este o expresie pompoasă, dar vorbim despre o afecțiune oftalmologică serioasă ce reprezintă pierderea acuității vederii centrale.

De altfel, este o problemă comună ce apare după vârsta de 50 de ani și poate fi descoperită printr-un control oftalmologic de rutină. Din păcate, netratată, această boalp poate duce la pierderea definitivă a vederii. 

Așadar, pentru o sănătate a ochilor, adaugă și astfel de oleaginoase în alimentație. O gustare în fiecare zi este de ajuns. La fel de bogate în vitamina E sunt și alunele, arahidele și untul de arahide. 

Sunt studii care relevă faptul că vitamina E poate preveni și cataracta. 

Frunze de culoare verde închis

O altă sursă excelentă de nutrienți și vitamine bune pentru ochi sunt și frunzele de culoare verde închis. Dacă te întrebi care sunt acelea, află că printre ele se numără spanacul, kale, ștevia. Acestea sunt bogate în vitaminele C și E. De asemenea, au un conținut bogat în luteină și zeaxantină, unul dintre cei mai cunoscuți carotenoizi găsiți în natură. 

Somon

Retina ta are nevoie și de acizi grași Omega-3, pe care îi găsești în peștele gras, cum sunt somonul, tonul, păstrăvul și fructele de mare. 

Potrivit studiilor, Omega-3 protejează ochii de degenerescența maculară și glaucom. Iar un nivel scăzut al acestor grăsimi este asociat cu ochii uscați. 

Cartofi dulci 

Fructele și legumele de culoare portocalie – cartofi dulci, morcovi, dovleac, mango, caise, portocale – sunt bogate în betacaroten, o formă de vitamina A ce ajută vederea pe timp de noapte. 

De exemplu, un cartof dulce conține mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C și puțină vitamina E, ambele extrem de importante pentru o vedere sănătoasă. 

Ouă

Ei bine, zincul din ou ajută organismul să folosească eficient luteina și zeaxantina din gălbenuș. De asemenea, culoarea galben-portocalie a gălbenușului blochează lumina albastră dăunătoare ce poate afecta retina. 

Totodată, oul ajută pigmentul protector al maculei. Macula are rolul său în vederea culorilor și detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrală. 

Broccoli și varza de Bruxelles

Aceste legume sărace în calorii vin cu un aport important de nutrienți: vitamina A, C și E. Vorbim și de antioxidanți puternici ce protejează celulele ochilor de radicalii liberi. 

Bune la gust și ușor de introdus în dietă, sunt surse excelente de nutrienți care îți asigură sănătatea ochilor și, deci…, vederea de vultur ☺

Tu ce vei introduce în alimentație pentru a-ți proteja sănătatea ochilor?