Nu poți dormi bine noaptea? Iată ce alimente ar trebui să consumi la masa de seară 

Dacă gândul la somn îți dă coșmaruri, pentru că tu nu poți dormi sau adormi foarte greu, este bine să acorzi mai multă atenție mesei de seară. 

Există câteva alimente recomandate la cină pentru a avea un somn bun, odihnitor. Firește, chiar și aceste alimente este bine să le consumăm cu două ore înainte de a merge la culcare. 

Dacă este imposibil, încearcă cel puțin o oră. Și ar fi indicat ca între cină și somn să faci o mică plimbare sau puțină mișcare. 

NU te duce la somn cu burta plină! Probabil că vei avea și ceva coșmaruri, dar sigur nu te vei dormi chiar bine. Iar un somn bun și odihnitor este incredibil de important pentru starea ta generală de sănătate. De ce? Ei bine, un somn bun și odihnitor poate reduce dezvoltarea de boli cronice, ajută sănătatea creierului și îți crește imunitatea organismului. 

În general, este recomandat să dormi între 7 și 9 ore pe noapte și este bine ca somnul să fie neîntrerupt! Cam dificil, așa-i? 

Tocmai pentru că este destul de greu, putem ajuta organismul să se refacă printr-un somn odihnitor și cu ajutorul unei diete corespunzătoare. 

Migdale

Migdalele au multiple beneficii pentru sănătatea organismului și consumate ca o gustare ușoară înainte de culcare ne pot ajuta să dormim mai bine. 

De asemenea, migdalele oferă toate mineralele de care corpul nostru are nevoie. Bogate în magneziu, fosfor, calciu, mangan, potasiu, zinc, fier și cupru, migdalele sunt extrem de sănătoase pentru sănătate. 

Migdalele dau și senzația de sațietate destul de rapid, astfel că o porție de migdale poate înlocui cu succes masa de seară.  În mod normal, o porție are în jur de 30 de grame, cam cât cuprindem într-un pumn. 

Este bine să le consumi crude/raw, nu prăjite și le poți ține în frigider într-un borcan cu capac sau în orice loc întunecos și ferit de umiditate excesivă.

Piept de curcan

Delicios și plin de nutrienți, carnea de curcan este foarte bogată în proteine, atât de importante pentru sănătatea sistemului muscular și pentru a regla apetitul. 

Deși este sursă modestă de vitamine și minerale, carnea de curcan este totuși o sursă excelentă de seleniu, 90 de grame de piept de curcan oferindu-ne 56% din doza zilnică recomandată.

Dar de ce este recomandat a fi consumat seara, șa cină? Ei bine, curcanul conține triptofan, aminoacidul care crește producția de melatonină. Apropos, ați observat că după ce mâncați carne de curcan vă ia un pic somnul? Iată și explicația: triptofanul. ☺

Pește 

La fel de bun la masa de seară este și peștele iar printre speciile recomandate a fi consumate la cină sunt: sardinele, somonul, macroul, doradă, biban, lup de mare. Peștele este o sursă grozavă de proteine, acizi grași și alți nutrienți importanți pentru sănătatea organismului. 

Dar mai mult decât atât, peștele este o sursă bogată de vitamina D și acizi grași Omega-3, doi nutrienți care ne ajută la reglarea serotoninei (acel neurotransmițător ce reglează ciclurile de somn, fiind implicat și în producerea melatoninei, hormonul somnului). 

Totodată, la cină, este bine să consumăm proteine pentru că acestea ajută la reglarea glicemiei, susține sistemul muscular și sunt eficiente și dacă vrem să pierdem în greutate. Dar este foarte important să alegem proteine de calitate, pentru că nu orice proteine ne ajută. 

Dacă sunteți vegani sau țineți post și nu consumați proteine de origine animală, atunci puteți alege leguminoase (fasole, năut, linte), orez integral, banane, nuci caju, migdale. 

Legume

La fel de indicate pentru masa de seară sunt și legumele, mai ales că au un conținut ridicat de fibre. Iar cele mai multe dintre acestea sunt insolubile și mai greu de digerat. 

Așadar, alege o porție zdravănă din legumele preferate, trage-le tigaie sau prepară-le la abur. Este bine să fie ușor gătite pentru masa de seară și indicat ar fi ca acestea să ocupe cel puțin jumătate din farfurie. 

Ce spui de un mix de ciuperci, morcovi, cartofi dulci, broccoli, ardei gras trase un pic la tigaie sau chiar pe grătar? Dacă alegi să le pregătești la abur, este și mai bine. 

Cam acestea sunt alimentele pe care le poți consuma la cină, cu două ore înainte de culcare. Dar dacă vrei să sari peste cină și să rămâi doar cu gustarea de la ora 17:00, nu este ceva greșit. În acest mod, îi dai o pauză sistemului digestiv care se va „odihni” timp de 15 – 16 ore, în funcție de ora la care îți vei lua micul dejun a doua zi.