Cu toții știm pilda sării în bucate și cât de importantă este, dar ce facem când tocmai sarea ne dăunează și ar trebui să o evităm sau, dacă nu putem fără sare, măcar să o reducem considerabil? 

În general, statisticile arată că populația consumă aproximativ 10-12 grame de sare pe zi, ceea ce înseamnă de 5-6 ori mai mult decât ar trebui. Care este cauza? Ei bine, consumul mare de sare este cauzat și de consumul alimentelor procesate, semipreparate sau de tip fast food. Toate acestea sunt pline de sare.

Sarea reține apa în organism, ceea ce duce la mărirea volumului de sânge și, implicit, la creșterea presiunii sangvine.

Totodată, sodiul conținut de sare determină contracția arteriolelor (arterele mici), ducând astfel la creșterea tensiunii arteriale și la forțarea mușchiului inimii. Așadar,  o dietă care respectă consumul optim de sare te ajută să previi bolile cardiovasculare.

Din păcate, sunt și persoane care susțin că mâncarea fără sare nu are gust…

Ce poți face pentru a reduce cantitatea de sare și a te bucura de un gust bun al mâncărurilor? 

Ei bine, vestea bună este că poți folosi anumite condimente care, nu doar că dau gust și savoare preparatelor tale preferate, dar sunt și benefice pentru sănătate. 

Iată topul condimentelor de folosit în bucătărie, pentru care corpul îți va mulțumi. 

Piperul negru

Piperul negru are proprietăți medicinale incredibile, chiar mult mai multe decât ne putem imagina. Spre deosebire de sare, piperul consumat în exces nu dăunează, ci dimpotrivă. Mai mult decât atât, proprietățile sale curative cresc pe măsură ce creștem consumul.

Printre proprietățile medicinale ale piperului regăsim: stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale, prevenind astfel flatulența și balonarea, crește cantitatea de acid hidrocloric din stomac și inhibă dezvoltarea bacteriană mai ales la nivelul tractului intestinal.

Așadar, pentru a beneficia de toate acestea trebuie doar să adăugați piper la cât mai multe preparate culinare. Ar fi bine să adăugați chiar la toate. Bine, acum nu trebuie să puneți și la deserturi, firește.

Dar că tot am adus aminte despre deserturi, aici putem folosi cu încredere scorțișoară. 

Scorțișoara

Foarte aromată și parfumată, scorțișoara poate fi folosită cu succes pentru a reduce cantitatea de zahăr sau de îndulcitori din deserturi. Este incredibil de benefică, totodată.

De pildă, o linguriță de scortișoară administrată zilnic ajută la scăderea cu 30% a factorilor de risc care conduc la apariția sindromului metabolic. Scorțișoara ajută la scăderea glucozei, a trigliceridelor, colesterolului LDL, chiar și în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2.

Mai mult decât atât, sunt studii care au arătat că scorțițoara previne rezistența la insulină, chiar și în cazul persoanelor care au o dietă bogată în fructoză. 

De asemenea, acestea susțin că scorțișoara este cea mai bogată sursă de antioxidanți și stimulează buna funcționare a creierului. 

Nu în ultimul rând, trebuie menționat și faptul că scorțișoara are și proprietăți antimicrobiene.

Mararul

Aromat, mărarul este un adaos excelent în tot felul de preparate culinare. Se pot folosi atât frunzele și tija, cât și semințele. Pe lângă faptul că are o aromă și un gust speciale, mărarul este eficient și în ameliorarea, prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni.

Astfeș, mărarul este eficient pentru reglarea tractului digestiv, tratarea insomniilor, dizenterie, diaree, tulburări menstruale, afecțiuni respiratorii. 

Totodată, mărarul este bun și pentru persoanele cu afecțiuni oncologice. Și foarte important, mărarul conține deja o cantitate suficientă de sare, astfel încât nu ar mai fi nevoie să adăugăm noi extra.

Leușteanul

Ce ar fi ciorba fără leușteanul adăugat la sfârșit, nu-i așa? Acea mână de leuștean adăugată după ce am stins focul face diferența. Dar leușteanul nu este doar foarte aromat, ci are și proprietăți multiple pentru sănătate. 

De pildă, leușteanul este utilizat mai ales pentru proprietățile sale diuretice: crește fluxul urinar, ajută la tratarea dificultăților de urinare și chiar a cistitei. Deoarece ajută în cazul creșterii fluxului urinar, leușteanul ajută și la eliminarea nisipului și a pietrelor de la rinichi.

Mai mult decât atât, leușteanul este considerat un agent care întărește și îmbunătățește funcția stomacului. 

Dar leușteanul mai are multe alte proprietăți: prevenirea indigestiilor, a colicilor, dar în mod special leușteanul este eficient în ameliorarea flatulențelor. 

Și asta nu e tot. Este și expectorant, deoarece leușteanul elimină mucusul de la nivelul sistemului pulmonar, fiind de mare ajutor pacienților cu pleurezie.

Cuișoarele

Poate că sunt mai rar folosiți în bucătăria românească…. Unii dintre noi îi folosesc doar la vinul fiert sau la țuica fiartă… Dar în medicina chineză și ayuverdică, aceste condimente sunt folosite foarte des, proprietățile lor curative fiind cunoscute de secole. 

De pildă, în China, cuișoarele se folosesc de mai bine de 2000 ani pentru tratarea respirației urât mirositoare. Dar în alte zone, acestea erau folosite și pentru tratarea alcoolismului.

Cuișoarele au proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiseptice. De asemenea, acestea sunt și un anestezic natural, motiv pentru care cu secole în urmă erau folosite în timpul procedurilor stomatologice. 

În zilele noastre, cuișoarele mai sunt folosite de unele culturi ca remediu împotriva durerilor dentare.

Totodată, cuișoarele ajută la vindecarea afecțiunilor sistemului digestiv, ameliorând flatulențele și accelerând metabolismul. De asemenea, cuișoarele sunt de mare ajutor în cazul mai multor tulburări digestive, printre care și vărsăturile sau diareea.

Chimenul

Cu un conținut mare de magneziu si fier, semințele de chimen au și proprietăți anti-cancerigene, în acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din semințe de chimen.

Multiplele beneficii ale chimenului în cazul afecțiunilor digestive sunt cunoscute de sute și mii de ani, chimenul fiind un aliat extrem de important în caz de flatulență, indigestie, diaree, grețuri etc. Pentru prevenirea afecțiunilor digestive se recomanda mai ales ceaiul din semințe de chimen, care trebuie băut călduț, nici fierbinte, nici rece.

Totodată, datorită proprietăților sale antiseptice, chimenul este indicat în tratarea formelor ușoare de răceală.

Cimbrul

Foarte bogat în timol, un ulei esențial puternic antiseptic, antibacterian și antioxidant, cimbrul este eficient în tratarea infecțiilor gâtului, inflamațiilor, bronșitei acute și cronice, precum și a tusei convulsive. 

Mai mult decât atât, cimbrul stimulează acțiunea cililor din interiorul bronhiilor, cu efect direct asupra mucoasei bronșice, ceea ce duce la prevenirea inflamației la nivelul tractului respirator.

Cimbrul mai conține terpenoide, substanțe recunoscute pentru proprietățile anti-cancerigene. În afară de utilizarea sa la preparate culinare: fripturi, tocănițe etc., cimbrul se poate consuma și sub forma de ceai. 

De exemplu, la 250 ml de apă se adaugă 1 lingură de cimbru, se infuzează, iar după 10 minute se strecoară și poate fi consumat. Ceaiul poate fi consumat de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei.

Iată, așadar, câte motive avem să consumăm astfel de condimente, nu doar pentru a da gust mâncării și pentru a înlocui sarea din bucate. Tu ce condimente folosești?